U bevindt zich hier: /blog/details/blogId/13

Open het talent, creativiteit en energie van uw organisatie (deel 1)

Datum bericht: 10-02-2015
 

De Mensch

Twee jaar geleden spraken we met een directeur van een grote verzekeringsgroep. In dit gesprek geeft ze aan dat zij de indruk heeft dat medewerkers hun ‘talent en creativiteit’ aan de kapstok hangen op het moment dat zij hun werkplek betreden. Dit vond ze jammer omdat ze graag de medewerkers optimaal wilde betrekken in de relatie tot hun klanten. Hun optimale output en feedback benutten.

 

Tevens kunnen we bezien hoe organisaties naar medewerkers kijken en wat ze van hen verwachten. Hoe kan het bestaan dat vele medewerkers ‘geblindeerd’ hun werk doen (1).

 

Mogelijk begint deze conditionering al veel eerder dan in de werkomgeving. We hebben allemaal een mannelijke en een vrouwelijke kant. In onze maatschappij vinden we de spirituele kant en intuïtieve kant om problemen op te lossen niet erg praktisch en vaak ‘not done’. Het wordt getypeerd als ‘te vrouwelijk’, te soft. Ook is deze zijde sterk verbonden met onze kant van: ‘betekenis geven’, ‘waarde toevoegen’, maar ook ‘wie ben ik’, ‘wat wil ik nu en wat wil ik straks, later (achterlaten)’.

 

Vraagstukken die vele organisaties niet meenemen in de aansturing van medewerkers. De focus ligt veel meer op overleven, winst, beter zijn dan anderen en het marktaandeel. Dit zijn uiteraard belangrijke aspecten en manifesteren zich grotendeels in ons ego. Aan deze ego kant willen we eigenlijk al die emoties zoveel mogelijk reduceren. Waardoor ratio als belangrijkste erkende factor overblijft.

 

Dit betekent dat er veel energie, talent en creativiteit wordt weggefilterd. Terwijl aan de andere kant de maatschappij steeds complexer wordt en hierdoor grotere behoefte is aan deze elementen. Meer specialisatie veroorzaakt een grotere behoefte aan overleg, maar ook naar meer duidelijkheid over het gemeenschappelijke doel.

 

Dit artikel wordt vervolgd en dan kijken we naar organisatievormen.

 

Vrij naar Frederic Laloux - Reinventing Organizations

 
<-- Terug