U bevindt zich hier: /blog/details/blogId/20

Verbeteren zonder druk

Datum bericht: 10-08-2015
 

Reflecteren op wat is geweest en wat er nog komt doet iedereen. Voor elke professional is regelmatig evalueren dan ook essentieel te noemen.

Evalueren, terugkijken op je eigen functioneren, van het team,  zou een regelmatig terugkerend onderdeel in het werk moeten zijn.

Als er een conflict is of een andere aanleiding om te reflecteren, ontstaat een ander doel. Het doel heeft vaak een (verander) urgentie, met als gevolg meer emotie en minder tijd en rust hiermee bezig te zijn.

 

Aanleiding

Moet er iets aan de hand zijn? Liever niet. Juist als er niet direct een aanleiding is in de vorm van een probleem, een conflict, geeft het de ruimte en de rust om na te denken over te volgen stappen, voor jezelf en als team.

Vaak krijg ik te horen;

  • “We zijn een klein team, we kennen elkaar goed”
  • “Ons team werkt al prima”
  • “Alles loopt volgens plan, het is bij ons niet nodig”
  • “Het is te druk, geen tijd om aan iets nieuws te beginnen”
  • “We kennen jullie systeem niet”
  • “De organisatie staat het niet toe”.

 

Waarom dan wel?

Ons denken en handelen is ingericht op patroondenken. Dat doen onze hersenen vanzelf, dat is goed en handig, want je zou gek worden als je bij iedere handeling weer opnieuw zou moeten nadenken.
Maar ditzelfde patroondenken belemmert ons als we op zoek zijn naar creatieve en vernieuwende ideeën. Het zit blijkbaar in ons om nieuwe, onbekende wegen, waarvan we niet weten waar ze toe leiden, zo snel mogelijk terzijde te leggen om vooral door te gaan op de voor ons bekende weg. Creatieve denktechnieken helpen ons om deze wijze van denken te doorbreken. Er bestaan veel technieken om dit te doorbreken.
 

Een aantal technieken

  • Zoek met een zekere regelmaat een gesprekspartner die met een frisse en onbevangen blik naar een situatie kijkt.
  • Brainstormen. Haal inspiratie uit ideeën van een ander en kom samen tot nog betere ideeën. Zorg er wel voor dat de groep ook weer niet te groot is. Daarnaast is de samenstelling van de groep heel belangrijk. Veel diversiteit van achtergrond en karakter vergroot de kans op succes.
  • En bekende zoals; training, scholing en coaching.

 

Wat is nodig?

Tijd:

  • We nemen vaak onvoldoende de tijd en rust om echt bij de situatie stil te staan en we vinden het helemaal lastig als we onze eigen conventies overboord moeten gooien.
  • Dus, een ruime blik, open voor veranderingen, en bereid om te leren. Het is belangrijk om oog te hebben voor wat goed gaat en wat echt beter kan. 

 

Nieuwe invalshoeken:

  • Ga op zoek naar nieuwe invalshoeken. Praten met onbekende mensen, kijken in andere organisaties. En verbeeldingskracht is daarvoor een belangrijke vaardigheid. Geen enkele creatieve oplossing kan worden bedacht, vormgegeven en gerealiseerd zonder verbeelding. De wereld verandert snel, denk niet te vlug: “daar heb ik niks aan”.

 

Vragen:

  • Vragen die je jezelf kunt stellen, die je op het spoor brengen van wat echt belangrijk voor je is. Vragen die het team aangaan, over elkaars visie, het samenwerken, de veranderingen en sluiten die nog aan bij de gestelde doelen?

 

Wat kunnen wij met ValID voor je betekenen? ValID® is een andere, nieuwe invalshoek, die zowel voor jou persoonlijk als voor het team te gebruiken is. Het helpt om naar meerdere aspecten tegelijkertijd te kijken.

Het geeft je antwoorden, richting, maar waarschijnlijk ook weer nieuwe vragen vanuit een ander perspectief.

 
<-- Terug