Een zelfstandige Sr. HR-consultant kwam na een heftige ziekteperiode maar moeizaam op gang. Voor zijn gezondheidsproblemen had hij volop werk. Hoewel nu weer gezond, had hij erg veel moeite om zijn oude vorm te vinden.
Na een waarde identificatie en gesprekken over het werk en zijn werkwijze, viel ons het verschil tussen het profiel en zijn taalgebruik op. Enerzijds conceptueel vanuit het profiel, anderzijds zeer detaillistisch in zijn taalgebruik. Uit het profiel bleek dat hij zijn grote conceptuele kracht geheel liet liggen. Al zijn energie zette hij om in details en structuur en “vergat” zich terug te trekken en naar het grote geheel te kijken.
Met ValID® hebben we deze “beweging” laten zien en bleek zeer herkenbaar en voor hem ook verklaarbaar. Daarnaast een aantal praktische adviezen aangereikt om zijn conceptuele kracht weer ruimte te geven.
Bij een landelijk onderzoek naar waarden van ondernemers in samenwerking met de Universiteit Tilburg, kwamen we in contact met de directie van een succesvol accountantskantoor.
Bij het doornemen van de profielen van de directie merkten we op dat zij volledig opgeslokt werden door de waan van alledag. Alleen gericht op handelen, uitvoering en nauwelijks aandacht voor strategie of ontwikkeling op langere termijn van hun eigen organisatie. Duidelijk werd ook dat het een sterk intern gerichte onderneming was.
Voor de directie aanleiding om na een aantal gesprekken de structuur van hun bedrijf aan te pakken. Er is een start gemaakt met een strategisch plan; meer projectmatig werken, klantenbranches gedefinieerd en dienstenaanbod aangepast aan klanten. Dit heeft geresulteerd in hogere productiviteit en grotere klantgerichtheid.
Dit coachingstraject is nog niet afgerond. Intern ontstaat meer duidelijkheid en de klantgerichtheid is verbeterd. Kortom het bedrijf heeft een duidelijker gezicht waarmee ook de waarde toeneemt.
Een fabriek had problemen met 7x24 uur draaien van een productieplatform. Het was onduidelijk wat de problematiek was met de machines. Productiemanagement liet specialisten invliegen, die enkele aanpassingen aanbrachten, maar ook zij konden geen duurzame oplossing vinden. Toen besloot het management het ValID® waardesysteem in te zetten om te zien of er verborgen personeelskwesties waren. Het resultaat van het onderzoek toonde aan dat de meeste medewerkers zich richten op het verbeteren en ontwikkelen van processen. Een “normaal” team binnen de cultuur van deze organisatie. Deze handelwijze staat haaks op installatie en opstarten van een nieuwe fabriek en machines conform de specificaties.
Het managementdoel was een platform op basis van (ISO) specificaties. Omdat te kunnen realiseren zijn medewerkers nodig die hun focus op kwaliteit hebben en volgens het “boekje” werken.
Deze mensen waren niet voldoende beschikbaar. Daarop besloot het management een team met deze bekwaamheden aan te trekken om de gewenste kwaliteitsnormen te behalen. Een geslaagde actie op basis van het verkregen inzicht in de vaardigheden van het team.