Het ontwikkelen van de sterke punten |
|
Datum bericht: 12-12-2016 | |
Moeten bedrijven zich voornamelijk richten op de sterke punten van hun werknemers of hen ondersteunen bij het verbeteren van hun zwakke punten? Deze vraag is op dit moment vooral belangrijk vanwege de lage organisatie betrokkenheid en de hogere verwachtingen van werknemers over ‘wat een goede baan inhoudt’. Sterke punten Gallup heeft de afgelopen 5 decennia duizenden werkteams en miljoenen leiders, managers en medewerkers bestudeerd. Zij hebben ontdekt dat de aangeboren potentiele aanleg van talent of kracht verder te ontwikkelen is, dan uit te gaan van wat er mis is en dat proberen te ontwikkelen.
Focussen op de sterke punten van de werknemers heeft niet alleen impact op de betrokkenheid van werknemers en verrijken van hun leven, maar beïnvloedt ook het zakelijke en organisatorisch inzicht.
Studies laten regelmatig zien dat werkgroepen die goede interventies ontvangen met de focus op het aanwezige talent/kracht, aanzienlijk verbeteren in vergelijk met groepen die minder of geen intensieve interventies ontvangen. Negentig procent van de werkgroepen die focus hadden op hun sterke elementen zagen prestatieverbeteringen op de hieronder aangegeven punten:
Bron: Developing Employees’ Strengths Boosts Sales, Profit, and Engagement Brandon Rigoni, Ph.D., Jim Asplund. Harvard Business Review. September 01, 2016
Verbeterpunten
Begin met leiderschap Krijg de managers aan boord. De beste manier voor werkgevers om de sterke punten van de werknemers te maximaliseren is door middel van hun managers. Bijna 7 op de 10 werknemers die ervaren dat hun manager zich richt op hun sterke punten en positieve eigenschappen, zijn betrokken.
Als leiders deze interventies een fundamentele strategische prioriteit geven door de hele organisatie, dan wordt de verandering werkelijk gerealiseerd. (zie ook onze blog rendement of geluk en waardebewust werken) Genereer bewustzijn en enthousiasme door het hele bedrijf Als sterke concepten (waar zijn wij als organisatie goed in) consequent worden gecommuniceerd, maken werknemers meer gebruik van hun sterke punten. Het weten van elkaars talent, eigen waarden en afdelings waarden, helpt medewerkers meer gebruik te maken van elkaars kracht. De teams en medewerkers die op deze wijze werken moeten organisatiebreed erkenning krijgen. Leiders zullen ook hun bedrijfsstrategie (waar zijn we goed in), alsmede hun onderscheidende punten van het bedrijf regelmatig en duidelijk moeten communiceren. Deze wijze van informeren is zeer ondersteunend aan het proces. Ook bij het samenstellen van projectteams voor complexere projecten is het van belang om zowel op het talent van de personen te letten als op hun (team) waarden. (Zie boek: Value-based-project-management van Nicoline Mulder)
Focus in ‘functioneringsgesprekken’ Zelfs voor leiders en managers die gemotiveerd zijn om te werken vanuit het talent en sterkte van hun werknemers, zal het lastig zijn om functionerings-gesprekken te voeren als de organisatiefilosofie nog gericht is op het verbeteren van de mindere vaardigheden, de “zwakke punten” van de werknemer.
Een op sterkte gebaseerde benadering van ‘performance management’ is eenvoudig, aantrekkelijk en beslissend. Managers moeten zorgen voor duidelijke prestatie verwachtingen en werknemers helpen met het bepalen van de veeleisende haalbare doelen. Een gevolg van de sterke punten op basis van performance management is dat medewerkers voelen dat hun manager hen kent en respecteert. Dit verhoogt de prestaties. (zie ook onze WhitePaper Veranderen voor medewerkers ) Bouw een netwerk van sterke experts en pleitbezorgers. Sterke pleitbezorgers en “kampioenen” binnen een bedrijf zijn de medewerkers die een cruciale rol spelen bij de ondersteuning van alle werknemers in elke fase van dit proces. Er ontstaat een nieuwe cultuur op basis van vertrouwen, betrokkenheid, zelfredzaamheid, innovatie en wendbaarheid. Uiteindelijk kan deze consequente stimulering het bedrijf tot grote successen voortstuwen.
Verbind de organisatiekracht tot een groter merk
Een merkbeeld dat organisatiekracht in zijn cultuur weerspiegelt, straalt naar een ieder uit. Trekt de juiste gekwalificeerde werkzoekenden, degenen die gedreven zijn om hun sterke punten en talenten toe te passen, te ontwikkelen en zijn een goede fit met de cultuur van de organisatie. Een sterk merkbeeld (branding) is ook een must voor de klant, die een bedrijf kan onderscheiden van de concurrentie. KortomIn plaats van veel tijd te verspillen in het proberen te verbeteren op gebieden waar weinig kans van slagen is, kunnen managers strategische partnerships en doordachte processen vormen, die deze zwakheden omzeilen. Focus gericht op de verbetering van de talenten die het meest van nature voorkomen bieden een hoog rendement. Organisaties en medewerkers die een strategische focus hebben op hun kracht en talent kunnen significante bedrijfsresultaten realiseren. Zie ook onze blog talent, competenties en waarden
ValID® ons waardesysteem, biedt managers (MT) kennis van de huidige cultuur en leiderschap. Brengt de waarden van medewerkers en teams in beeld met hun unieke voorkeur voor ‘taal’ en ‘talent’ en drijfveren. Een business tool om medewerker- en klantbetrokkenheid te ontwikkelen, die de vitaliteit, wendbaarheid en innovatie van de organisatie stimuleert.
Vrij naar: Developing Employees’ Strengths Boosts Sales, Profit, and Engagement Brandon Rigoni, Ph.D., Jim Asplund. Harvard Business Review. September 01, 2016 -- Jurriaan Kamp ‘Omdat mensen er toe doen’ 1998 -- Tegenlicht van de VPRO (3 april 2016, rendement van geluk) -- (Kahn 1990; May et al.2004; Saks 2006) -- Maslach et al, 2001 -- Frederic Laloux - Reinventing Organizations 2014 -- Marco Nink, Senior Practice Expert bij Gallup.
|
|
<-- Terug |