U bevindt zich hier: /blog/details/blogId/53

De invloed van je taalvoorkeur

Datum bericht: 08-06-2018
 

Hoe meer je weet wat je ‘taal’ voorkeur is en ook weet waar dus je allergie zit, des te beter je weet hoe je zal reageren op de ander. Hierdoor ben je ook in staat om sneller bij te sturen en een effectief gesprek te hebben.

Het ondersteunt de verstandhouding en dat is niet alleen voor betrokkenen belangrijk, maar ook voor de sfeer in het team en de organisatie. Je voorkomt dat er energie weglekt die veel beter gebruikt kan worden.

 

En we praten en vergaderen wat af. Met de één gaat het makkelijker dan met de ander. Soms is een half woord genoeg en een andere keer lijkt het wel of we heel veel moeten uitleggen. Of we raken geïrriteerd. Dit kan stagnatie veroorzaken in het bereiken van onze doelen.

 

Voorkeur

Hoe kan dit toch? Is er sprake van onwil of speelt er iets anders.

Onze persoonlijke waarden hebben invloed hoe we luisteren en hoe we de dingen overbrengen en in de wereld zetten. Vaak is dit ook verbonden met de rol en het werk dat we uitvoeren. Door onze verschillende waarden en rollen spreken we niet allemaal dezelfde ‘taal’.

 

Wij onderscheiden vier hoofdgroepen van verschillende stijlen:

  1. We beginnen met een groep die gehecht is aan structuur en planning. Ze zijn doorgaans traditioneel en taak gedreven. Houden van veiligheid en procedures. Vermijden dubbelzinnigheid.
  2. Groep twee is feitelijk en resultaat gedreven. Zijn goed in het maken van analyses, zijn kritisch en weten vaak hoe dingen werken. Kunnen materieel gericht zijn. Zijn sterk mentaal, vermijden emotie.
  3. Deze derde groep is toekomst gericht, houden van metaforen, zijn onafhankelijk gedreven en nemen risico’s. Verleggen grenzen. Vermijden deadlines.
  4. Tot slot hebben we een groep waarbij het gevoel, muziek en expressie belangrijk zijn. Ze zijn mensgericht en houden van (groeps)interacties. Vermijden feiten, geld en techniek.

 

Deze voorkeuren kan je aan de wijze van spreken horen. Niet altijd makkelijk, want meestal heeft men 2 voorkeuren en zelfs tegenover elkaar liggende.

 

Interessant wordt het als je weet wat de eigen taalvoorkeur is en welke ‘talen’ er in de omgeving zijn. Kwadrant 1 en 2 kunnen het vaak redelijk met elkaar vinden. Hetzelfde geldt voor 3 en 4. Het kan lastiger worden als ze elkaars tegenoverliggende zijn, dus bijvoorbeeld 1 en 3. De 1 houdt van structuur en veiligheid terwijl de 3 zich niet graag aan de regels houdt en risico’s neemt.

 

In bijgaand figuur zie je een voorkeur voor blauw en paars. Deze personen houden van analyses, logica (blauw) en tegelijkertijd onderzoeken zij naar mogelijkheden, verbindingen die niet meteen voor de hand liggen (paars).

 

Als je dan met elkaar in gesprek wil is het raadzaam om dat goed voor te bereiden. Taal 1 zal rekening moeten houden met het snelle associëren van 3 en gericht blijven op het onderwerp en zonder de ruimte die 3 nodig heeft teveel in te perken. 3 zal het gesprek met 1 soepeler laten verlopen als hij zich richt op de praktische kant van het onderwerp. Wat verwacht je van me, hoe kan ik je helpen? Dit zal 1 zeer waarderen.

 

Tips

  • Houdt rekening met elkaars wijze ‘taal’ en je zal zien dat deze gesprekken makkelijker verlopen dan je normaal zou verwachten.
  • Vraag jezelf af wat de ander nodig heeft, of bespreek dit eerst kort ter voorbereiding, hoe ze gewend zijn om bepaalde processen en procedures te doorlopen. Hiermee verkrijgt een duidelijker beeld van elkaars wensen en behoeften.

 

ValID® geeft kennis van de eigen ‘taal’ voorkeur en geeft ook een beeld hoe je luistert en filtert. Je zal zien dat sommige personen een tegenoverliggende taal voorkeur hebben. Kennis hiervan zal je helpen je eigen innerlijke polariteiten te begrijpen. Maar ook ondersteunend als je naar je luisteraar duidelijk kan maken vanuit welk perspectief je het onderwerp benadert. Zeker belangrijk in je rol van trainer of coach.

 
<-- Terug