U bevindt zich hier: /blog/details/blogId/44

De impact van uw bedrijfscultuur

Datum bericht: 11-09-2017
 

Word je gevraagd voor een ontwikkelingstraject, of moeten de verhoudingen tussen een aantal teams verbeteren?

Twee aspecten die veel met de cultuur van een organisatie te maken hebben.

 

Cultuur

Het begrip bedrijfscultuur wordt omschreven als het patroon van waarden, normen, doelen, symbolen en verwachtingen die voor het functioneren van de organisatie van belang zijn. Het management en werknemers houden deze zelf in stand. Hoe ga je met elkaar om, hoe neem je beslissingen, hoeveel ruimte is er voor individualiteit? Deze regels, afspraken en overtuigingen bepalen of iemand zich thuis voelt in een organisatie.

 

Een bedrijfscultuur heeft invloed op:

  • De prestaties en resultaten van de organisatie
  • Herkenbaarheid en identiteit
  • Behoud van belangrijke medewerkers, kennisdragers
  • Medewerkerbetrokkenheid, innovatie en ondernemerschap

 

Signalen

Hoe ontdek je nu als trainer of adviseur iets van deze cultuur. Kom iets eerder op je eerste afspraak, ga rondkijken in het pand. Zie hoe mensen binnenkomen, groeten, bij de koffiemachine staan, hoe de werkplekken eruit zien, luister hoe mensen met elkaar praten.

 

Vragen

En stel vragen. Waar worden mensen op beoordeeld, hoe vaak vinden deze gesprekken plaats. Wordt er veel overgewerkt, vergaderd. Hoe staat het bedrijf ervoor in de markt, zijn er veel personeelswisselingen of hoog verzuim.

Zo krijg je al gauw een beeld van de organisatie.

Een bedrijfscultuur wordt weerspiegeld in de acties, strategie, beslissingen en communicatie. Zowel naar binnen als naar buiten.

 

Leidinggevenden en leiding geven

De vaardigheid, kennis en talent van de teamleiders en managers hebben hier zeer veel invloed op. Een start maken bij het management bij een dergelijk proces is essentieel.

 

De huidige manier van leidinggeven vraagt een andere aanpak. We bewegen weg van ‘opdragen en controleren’ naar een meer coachende rol van de leiding gevende op gebied van ontwikkelen, doelstelling en kracht.

Dus ook de leidinggevende moet een goed beeld hebben van zijn eigen sterkte en zwakte om zijn coachende leiderschap rol goed te kunnen uitvoeren. Beschikken de medewerkers over realistische doelstellingen die hen inspireren, stimuleren en aansluiten op hun talent en kracht.

 

Studies hebben aangetoond dat medewerkers die goed passen bij hun organisatie, collega’s en leidinggevende, meer werktevredenheid hebben, meer kans hebben om bij hun organisatie te blijven en hoge prestaties leveren. Een sterk team met gedeelde waarden is sneller en kan zich gemakkelijker aanpassen.

 

Deze cultuur kenmerkt zich door:

  • Onderlinge afhankelijkheid
  • Open uitwisseling van informatie
  • Gelijkwaardigheid
  • Veerkracht, wendbaarheid en innovatie
  • Zelfstandigheid van medewerkers
  • Gericht op oplossen door onderhandelen en compromissen sluiten.

 

ValID®

De organisatie cultuur is naar onze mening een strategisch business component.

ValID® bied je de mogelijkheid om cultuurpatronen zichtbaar en bespreekbaar te maken, de effectiviteit te verhogen (samenwerking en communicatie) en de betrokkenheid van medewerkers te vergroten. Ook krijg je kennis van het leiderschapsprofiel van de betrokken managers en de sterkte, talenten van de teams.

 

Vrij naar: Forbes – Brent Gleeson, Gallup – Jim Clifton, Artikel Peter van Lonkhuyzen, managementteam mrt. 2016 

 

 

 
<-- Terug